Davor Dretar ponovno priča o cističnoj fibrozi na 7. sjednici Hrvatskog sabora

Danas je saborski zastupnik Davor Dretar na 7. sjednici Hrvatskog sabora (10. saziv) ponovno osvještavao javnost o našoj borbi za lijekove koji život znače.

S nevjericom smo odslušali interpretaciju ravnatelja HZZO-a Lucijana Vukelića koji je u razgovoru gosp. Dretaru izrekao svoje viđenje na ovu temu te iznio nekoliko “činjenica” od kojih je najspornija ta da se ne radi o lijekovima nego suplementima.

Zatražit ćemo očitovanje ravnatelja Lucijana Vukelića jer prema dokumentaciji Europske agencije za lijekove (EMA) jasno je da se radi o lijekovima, a ne suplementima, koji se u javnosti percipiraju kao dodaci prehrani (vitamini i minerali).

U dokumentaciji objavljenoj na stranicama Europske agencije za lijekove je navedeno: "Kaftrio je lijek koji se koristi za liječenje bolesnika u dobi od 12 i više godina koji imaju cističnu fibrozu, nasljednu bolest koja ima ozbiljne učinke na pluća, probavni sustav i druge organe."

"Orkambi je lijek za liječenje cistične fibroze u bolesnika u dobi od dvije godine i starijih."

"Lijek Kalydeco primjenjuje se za liječenje cistične fibroze, nasljedne bolesti koja ima ozbiljne učinke na pluća, probavni sustav i druge organe."

Hvala saborskim zastupnicima koji su potpisali inicijativu.

 

#kaftrioudahživota

#kaftiroudahzivota


Ispis   E-mail