Lijekovi koji život znače

Kaftrio, Kalydeco i Orkambi lijekovi su koji nam život znače.

Kaftrio, kao jedan od najpoznatijih lijekova za cističnu fibrozu, uzima se u kombinaciji s lijekom Kalydeco, a namijenjen je oboljelima starijim od 12 godina s barem jednom kopijom deltaF508 mutacije, koja je ujedno i najčešća mutacija. Ovaj lijek unazad godinu dana pokazao je izvrsne rezultate te je u brojnim europskim državama dostupan u sklopu javnog zdravstva. Orkambi je s druge strane namijenjen oboljelima koji u obje kopije gena imaju spomenutu mutaciju te pokriva najširu ciljnu skupinu oboljelih. S obzirom na to da je već nekoliko godina na tržištu, može se koristiti već u dobi od dvije godine.

Sva tri lijeka poboljšavaju učinak produkta gena čime protein postaje funkcionalan.

Slikovito se mogu zamisliti kao svojevrsna proteza koja pomaže proteinu da bolje djeluje u organizmu te da regulira njegovu funkciju.

Kod oboljelih su vidljive pozitivne promjene već nakon par mjeseci korištenja.

Progresija bolesti se zaustavlja, stoga organi više ne propadaju. Poboljšava se disanje, rad probave, jetre, gušterače i reproduktivnih organa.

Točnije, oboljeli koji uzimaju ove lijekove više se ne muče s teškim svakodnevnim kašljem, boli u prsima, brojnim infekcijama te dugotrajnim hospitalizacijama.

 

Ono najvažnije, produžuje se životni vijek oboljelih te im se omogućuje dostojanstven život prepun svakodnevnih aktivnosti bez straha od naglog pogoršanja ili iznenadne smrti.

 

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a 7. rujna sastaje se kako bi odlučilo hoće li se ovi revolucionarni lijekovi uvrstiti na osnovnu listu lijekova HZZO-a. U međuvremenu možete apelirati na hitno donošenje te odluke potpisivanjem peticije koja se nalazi na linku https://bit.ly/ApelHZZO-u


Ispis   E-mail