Anjin život ovisi o odluci HZZO-a

Anja Privara je 27-godišnjakinja kojoj je cistična fibroza dijagnosticirana sa šest mjeseci.

Kao jedna od starijih oboljelih nije mogla ni sanjati da će doživjeti otkriće lijekova koji joj mogu produljiti život i poboljšati njegovu kvalitetu.

Iza Anje je nebrojeno mnogo zdravstvenih pogrošanja, višetjednih hospitalizacija, operacija, tableta i inhalacija. Iako joj je život maksimalno podređen cističnoj fibrozi, što je starija bolest je progresivnija. Iskašljavanje krvi, kronični bolovi, gušenje od kašlja, problemi sa sinusima njezina su svakodnevnica.

Unatoč tomu nije odustala te je od prošle jeseni magistra inženjerka molekularne biotehnologije. Svoju diplomu Anja je stekla u Francuskoj i to na temu genske terapije za cističnu fibrozu.

Tijekom svog života izgubila je nekoliko prijatelja od komplikacija ove smrtonosne bolesti, a surova realnost je i da se svakim danom bez ovih lijekova njezin život dovodi u pitanje.

Za Anju bi odobravanje Kaftria, Kalydeca i Orkambia značilo da će se konačno moći smijati od srca bez da se počne gušiti, da će moći trčati i plivati bez da iskašljava krv, da se više ne mora bojati budućnosti, da će se imati priliku ostvariti kao roditelj bez da se boji da će joj dijete prerano ostati bez majke, da otprati svoje roditelje u mirovinu, da doživi starost...

Sve to i još mnogo više.

Na poveznici https://bit.ly/3zFxQAd pročitajte Anjin intervju za RTL, a borbu svih oboljelih od cistične fibroze u Hrvatskoj možete podržati i potpisivanjem peticije koja se nalazi na linku https://bit.ly/ApelHZZO-u.


Ispis   E-mail