Novo otkriće prof. dr. sc. Igora Štagljara

Naš ugledni znastvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar, koji je ujedno profesor i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu te ko-direktor splitskog Mediteranskog Instituta za Istraživanje Života (MedILS), već se 17 godina bavi istraživanjem cistične fibroze.

Danas je objavljena nova studija njegovog tima koja je rezultat osmogodišnjeg rada, a ujedno je i najdetaljnija sistemska analiza CFTR proteina do sada prilikom čega je potvrđeno skoro 500 proteina koji stupaju u interakciju s CFTR proteinom.

Neke od interakcija su razlog zbog kojeg oboljeli, unatoč istoj genskoj mutaciji, imaju različitu kliničku sliku i daje odgovor na pitanje zašto neki bolje reagiraju na nove modularne lijekove od drugih. Koliko je ovo otkriće važno za CF zajednicu upravo potvrđuje i činjenica da studija prof. dr. sc. Štagljara krasi naslovnicu ovomjesečnog broja renomiranog znanstvenog časopisa “Molecular Systems Biology”.

Otkrića navedena u studiji dat će veliki doprinos razvoju novih inovativnih lijekova za liječenje oboljelih od cistične fibroze.

Kompletnu studiju možete pročitati klikom na poveznicu: https://www.embopress.org/doi/10.15252/msb.202110629


Ispis   E-mail