Prvi put u Hrvatskoj uvodi se specijalizacija iz medicinske genetike

U prostorijama hotela Esplanade danas je održana konferencija o budućnosti hrvatske medicine - medicinskoj genetici i personaliziranoj medicini te modernoj molekularnoj dijagnostici, od izuzetne važnosti za liječenje pacijenata s rijetkim i nasljednim bolestima i sindromima te brojnim drugim poremećajima koji zahtijevaju ciljanu terapiju.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku, istaknuo je da će se uvođenjem specijalizacije iz medicinske genetike omogućiti sustavna edukacija liječnika te značajno unaprijediti dijagnostika i liječenje oboljelih od rijetkih nasljednih bolesti.

Inicijativu uvođenja specijalizacije iz medicinske genetike podržala je i Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze, a na današnjoj konferenciji za medije prisustvovale su Andreja Popijač Cestar, tajnica Udruge koja se kratko obratila prisutnima te na taj način još jednom iskazala podršku te Nataša Šimunović. Trenutno je za novu specijalizaciju zainteresirano oko 15 doktora medicine. Specijalizacija će trajati pet godina s nekoliko mjeseci usavršavanja u inozemstvu, a budući specijalizant medicinske genetike je i dr.med. Petar Brlek.

Više informacija možete pročitati na poveznici: https://bit.ly/3aV3VfR.


Ispis   E-mail