Najava projekta nabave kućnih spirometara

Centar za CF u suradnji sa Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom udrugom oboljelih od cistične fibroze najavljuje pokretanje projekta nabave kućnih spirometara za osobnu primjenu.

Za vrijeme pandemije COVID-19, primijećeno je da dio oboljelih od cistične fibroze ne dolazi na redovite kontrole uglavnom zbog straha od zaraze, bilo u prijevozu do bolnice ili u samoj bolnici.

Oboljeli su skloniji infekcijama tijekom zimskog perioda, a s obzirom na pandemiju COVID-19, razmišljali smo što možemo napraviti za naše oboljele kako bi tijekom ovog perioda bili pod povećanim nadzorom uz minimalni rizik.

 

Kako smo i najavili prije nekoliko tjedana Centar za cističnu fibrozu djece i odraslih u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom udrugom oboljelih od cistične fibroze, pokrenuo je inicijativu za nabavku kućnih spirometara, a projekt je trenutno u fazi skupljanja donacija.

Kućne spirometre neće dobiti samo oni u skrbi Centra za cističnu fibrozu djece i odraslih, već će ih dobiti djeca starija od 12 godina (procjena liječnika je da uređaj nije pogodan za mlađe uzraste radi upitne tehnike izvođenja) i odrasli na području CIJELE Republike Hrvatske, neovisno o tome gdje i kod koga se liječe.

Kućni spirometar funkcionira kao alat za samokontrolu, a nalaz je moguće spremiti na mobilni uređaj putem bluetooth tehnologije te ga zatim lako možete proslijediti Vašem liječniku.

Detaljnije informacije o radu uređaja i načinu podjele istih možete očekivati uskoro, a ovim putem apeliramo da ne preskačete redovne kontrole, da budete u kontaktu sa svojim liječnicima te da i dalje pazite na sebe i svoje najbliže.

 

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze

Koordinatori projekta:
Doc.dr.sc. Andrea Vukić Dugac, dr.med
Prof.dr.sc Duška Tješić-Drinković, dr.med.

 


Ispis   E-mail