Mihaelin novi život

Moje ime je Mihaela Maglić, imam 20 godina, dolazim iz Karlovca i ovo je moja strana priče vezana uz uzimanje lijekova Kaftrio i Kalydeco.

Moje stanje prije uzimanja lijekova je bilo poprilično teško (https://bit.ly/3LwXrQF). Naravno, nekima oboljelima je bilo i gore, ali za mene osobno, nije mi bilo lako. Najviše sam problema imala sa plućima i najviše što me mučilo je bilo svakodnevno kašljanje i iskašljavanje koje je ponekad bilo zbilja nepodnošljivo. Uz to, imala sam probleme sa sinusima i učestalim glavoboljama, te su se glavobolje nastavile i nakon što sam imala operaciju sinusa.

Tu i tamo sam znala imati problema s bolovima u trbuhom i probavom, ali najviše što mi je stvaralo problem je bio zapravo taj kašalj koji se javljao konstantno te me ometao u nekim jednostavnim fizičkim aktivnostima (kao što je npr. šetnja), a o trčanju nisam baš ni pomišljala jer znam da bi me gušilo u prsima. Pluća mi nisu bila u toliko lošem stanju kada je bila riječ o spirometriji. Uvijek sam ju izvršila poprilično dobro i fev1 mi je iznosio oko 70 – 75%, što je poprilično dobro. No nakon puhanja spirometrije, slijedio je jako nadražaj u plućima popraćen kašljom i tjeranjem na povraćanje. To se znalo događati svakoga dana i psihički me iscrpljivalo.

 

 

 

A danas, otkako sam počela s uzimanjem lijekova, sve se promijenilo. Moj početak uzimanja lijeka je krenuo točno 10.3.2022.. Nakon uzimanja tablete Kaftria ujutro, nisam imala nikakvih nuspojava u početku. Tek nekoliko sati kasnije, u popodnevnim satima, krenula je jaka bol u prsima poput „pikanja“ koja se širila na leđa i u trbuh tijekom svakog mog udisaja. Sljedećih par dana ta bol je nestala i krenule su jake glavobolje svakoga dana koje su bile neizdržive, a ni tablete za bolove ih nisu bas previše ublažile. Glavobolje su me pratile oko 5 – 6 dana i nakon čega su samo odjednom prestale.

Ostale nuspojave od uzimanja lijeka nisam imala. Jedino što sam još u početku imala je povećan apetit. Nisam prije nikada imala problema s apetitom i uvijek sam mogla pojesti, ali tada je bio još više prisutan. Dobila sam 2 kg, no te kile su ubrzo i nestale jer mi je oslabio apetit i sada jedem skroz u normali i ne pretjerujem. Naravno, prva dva dana nakon uzimanja lijeka, kašalj je i dalje bio prisutan, ali u puno manjim količinama. Nakon kakvih tjedan dana, kašalj je u potpunosti nestao i više se nije javljao. No, od nedavno, počela sam kašljati i iskašljavati sekrete koji su mi se nakupili i sada je ponovno sve normalno. Nema više svakodnevnog kašljanja, gušenja te se mogu normalno baviti fizičkom aktivnošću bez ikakvih smetnji, te ujedno i spavati u ležećem položaju pošto sam godinama spavala sjedeći.

Od ostalih lijekova, uzimam sve kao prije. Kreone, Ursofalk, Azimed, vitamini D, K, E, inhalacije Pulmozina. Sve je i dalje prisutno i nijednu terapiju nisam izbacila iz svoje rutine. Spirometrija mi se uveliko popravila i sada iznosi oko 85%. Nekada malo manje, ali najčešće je oko 85%. Nakon puhanja spirometrije, osjećam se skroz dobro i ne osjećam gušenje, kašljanje niti ikakvu bol u prsima i pritisak, kao što sam prije. Svakako, vjerujem da je ovaj lijek spasio svakodnevicu i život, meni, a i svim ostalima oboljelima koji su ga u mogućnosti uzimati. Veselim se budućnosti i svim nadolazećim lijepim danima koji me očekuju jer sam sada sigurna da sve mogu normalno izvršavati jer sam prvenstveno zdravstveno bolje, a ako sam bolje zdravstveno, ujedno sam i psihički bolje i osjećam se puno više voljno i motivirajuće za sve što dolazi.

 

#kaftrioudahživota


Ispis   E-mail